Gebelikte Şeker Hastalığı
Tüm gebelerin %2-3'ünde diabet(şeker hastalığı) gö...
Gebelik döneminde vajinal akıntı çoğu zaman normal bir durumdur ancak anne adayının bazı belirtileri takip ederek gerekli görülen durumlarda doktora başvurması anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir.
Gebelikte vajinal akıntı sıklıkla görülür. Hemen hemen tüm gebelerde akıntı eskiye göre artmıştır. Artan hormonlara bağlı vajinadaki salgı bezlerinin faaliyeti artar. Bu artış da akıntıyı artırır. Bu fizyolojik bir akıntıdır. Akıntı gebeliğin her ayında olur. Fakat ilerleyen aylarda daha fazla olur. Gebeliğe bağlı fizyolojik akıntılar kokusuz, berraktır. Akıntı kötü kokulu, yeşil veya peynir kesiği gibi beyaz küçük parçalar halinde ise, kaşıntı ve yanma hissediliyorsa bu durum doktora söylenmeli. Bakterilerin ve mantarın sebep olduğu akıntılar doktor muayenesinde kolayca tespit edilir. Uygun ilaçlarla ya sadece gebe, yada eşle birlikte tedavi edilir. Bazı tipleri eşe bulaşabileceği için eş tedavisi gerekmektedir. Gebelik döneminde görülen akıntının rengi, kıvamı ve görünümü akıntının ne ile ilgili olduğu ile ilgili bilgi verebilir. Anne adayı bu faktörleri takip ederek normalin dışında olduğu belirtilen durumlarda doktora başvurabilir.
Gebelik döneminde kişide görülen vajinal akıntının biçimi önemli bir belirleyicidir. Akıntıların renkleri ve dokuları ile ilgili anlamlar şu şekilde sıralanabilir:
Gebelikte kahverengi akıntı: Bu akıntılar genellikle gebeliğin erken dönemlerinde görülür. Akıntının sebebi döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmeye çalışmasıdır. Ancak akıntı bir süredir devam ediyorsa ve kokulu ise enfeksiyona da işaret edebileceğinden doktora başvurulmalıdır.
Gebelikte beyaz akıntı: Yaygın görülen bu durum vajinanın kendini temizlemesi için üretilen normal bir akıntıdır. Bu akıntı sümüksü bir kıvamda olabilir ve hamileliğin son dönemlerinde artabilir.
Gebelikte yeşil akıntı: Yeşil akıntı enfeksiyon belirtisi olabilir ve kaşıntı, kötü koku ve yanma gibi semptomlar da akıntıyla birlikte görülebilir. Bu akıntı görüldüğünde doktora başvurmak gerekmektedir.
Gebelikte sarı akıntı: Yeşil akıntıya benzer şekilde enfeksiyon ile ilişkilendirilebilecek olan sarı akıntılarda da doktora başvurulmalıdır.
Gebelikte pembe akıntı: Servikste görülen hassasiyete ve hafif kanamalara bağlı olarak gelişebilir. Doktor danışılması önerilir.
Gebelikte renksiz akıntı: Şeffaf akıntılar genellikle normal görülür ancak miktar fazlaysa ve kaşıntı, yanma, koku gibi semptomlar da görülüyorsa doktora danışılmalıdır.
Gebelikte görülen beyaz ve renksiz, kokusuz akıntı vajinanın hijyenini sağladığı için bu akıntıyı önlemek gerekmez. Faydalı olan bu akıntıları sürekli temizlemek yerine ped kullanmak önerilir. Diğer akıntı diplerinden korunmak için ise hijyene önem verilmeli, sağlıklı beslenilmeli ve doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Hamileler mantara karşı korumak için iç çamaşırlarını nemli tutmamalı. Çünkü gebelikte vajinal floradaki değişim nedeniyle mantara eğilim fazladır. Tuvaletten sonra iyi kurulanmalı. İç çamaşırları 90 derecede yıkanıp ütülenmeli. Vajinal bölgeye parfüm, sabun kullanmamalı. Vajina içerisi su ile yıkanmamalı.
Adet beyindeki bazı bezler, yumurtalık ve rahim üçgeni arasındaki hormonal faaliyetler sonucu rahim iç tabakasının kalınlaşması ve hormon seviyesinin azalmasına bağlı bu tabakanın kanama şeklinde dışarıya atılmasıdır. Adet kanaması belirli aralıklarla her ay tekrarlanan vajinal kanamalardır.
Kadınlarda ortalama adet görme yaşı 12-13 civarıdır. 10-16 yaş arası normaldir. Normal periyod 28 günde bir şeklindedir. Bu zaman dilimi kanamanın 1. Gününden başlayıp, diğer kanamanın ilk gününe kadar olan süreçtir. Kanama 5-7 gün sürer. 22 günden önce, 34 günden daha geç olan adet periyodu düzensiz olarak tanımlanır. 18 yaşına kadar adetler düzensiz olabilir. Ya çok sık, ya da seyrek olması normal kabul edilir. 18 yaşından sonra adet düzensizliği kendiliğinden düzelir. Çok sık kanama kansızlık yapmıyorsa ilaç verilmez.
Adet düzensizliği yapan nedenler;
Vajinal Akıntı hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; ilgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/vajinal-akinti