gebelik-zehirlenmesi

Gebelikte Zehirlenme

Gebelik zehirlenmesi 20. gebelik haftasından sonra yüksek kan basıncıyla birlikte idrarda protein kaybı ve vücutta şişliklerin olması durumudur. Preeklampsi olarak adlandırılır. Mutlaka doktor gözetiminde olmalı. Anne ve bebek için tehlikeli olabilecek bir hastalıktır. Kısa sürede önemli kilo artışı, tansiyonun en az 6 saat arayla ve dinlendikten sonra ölçümünde 140/90 mmHg'dan yüksek olması, el ve ayakta şişlik olması, idrarda protein kaybının en az 1+ olması tehlikeli işaretlerdir.

Preeklampsi genellikle ilk gebelikte görülür. Gebelik zehirlenmesi hafif veya şiddetli olabilir. Hafif gebelik zehirlenmelerinde gebe ayaktan, hastaneye yatmadan sıkı bir şekilde takip edilmeli. Ağır gebelik zehirlenmeleri mutlaka hospitalize edilmeli. Ağır preeklampsilerde idrar miktarı da azalmıştır. Ayrıca baş ağrıları, görmede bulanıklık, akciğer ödemi gelişebilir. Karaciğer fonksiyonları bozulur, trombosit sayısı azalır. Yukardaki ağır tabloya sara nöbetleri(havale) eklenirse eklampsi başlamıştır. Çok ciddi bir hastalık olan bu durumda anne ve bebek ölümü olabilir.

Gebelikte Zehirlenme Oranı 

Preeklampsi hamilelerde %6-8 oranında görülür. Genellikle ilk gebelik, çoğul gebelikler, önceden yüksek tansiyonu olanlar, şeker hastalığı olan hamileler, böbrek hastaları ve bağ dokusu hastalıkları olanlarda daha sık görülür. 20 yaşın altındaki, 35 yaşın üstündeki gebelerde görülme oranı diğer yaş grubuna göre daha fazladır. Anne adayının durumu ve bebeğin gelişimi çok sıkı bir programla takip edilerek gerektiğinde doğum başlatılır.

Eklampsi gelişmişse, trombosit sayısı 100.000'in altına inmişse, karaciğer enzimleri yükselmiş, akciğer ve böbrek sorunları başlamışsa gebelik haftasına bakılmaksızın doğum başlatılmalı.

Gebelikte Zehirlenme Belirtileri

Gebelikte zehirlenme (Preeklampsi) belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Baş ağrısı
  • Ödem oluşumu
  • Aşırı yorgunluk, güçsüzlük
  • Nefes darlığı
  • Görme kaybı
  • Karaciğer fonksiyonlarında bozulma
  • Hipertansiyon
  • Böbrek fonksiyonlarında bozulma

Yukarıda sıralanan belirtiler ve şiddet kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Herhangi bir belirtinin açığa çıkması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Gebelikte Zehirlenme Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte zehirlenme probleminde gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir. Bu durumda gebelik haftasına göre tedavi planlanmaktadır. 37. Haftadan önceki gebeliklerde çeşitli ilaçlar ve yakın takip ile doğum beklenebilmektedir. Risk faktörlerinin önüne geçilebilmesi amacıyla gebeliğin erken evrelerinde doktor kontrolünde çeşitli önlemlerin de alınması gerekebilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir