Yaz Aylarında Vajinal Akıntıya Dikkat

Yaz Aylarında Vajinal Akıntıya Dikkat

Vajinal Akıntı ve Yaz Mevsimi 

Yaz aylarının gelişiyle birlikte kişisel hijyen önemi artmaktadır. Ter, hijyenik olmayan havuzlar, sentetik kumaştan yapılmış giysiler, ıslak mayolar gibi birçok faktör; özellikle mantarlar, tahriş, vajinal enfeksiyonlar ve hastalıklar gibi birçok problemin yaşanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, yaz aylarında genital organların hijyenine daha fazla dikkat edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Vajinal akıntıya neden olan temel faktör; vajinal floranın bozulmasıdır. Bölgede doğal olarak bulunan zararsız mikroplar ve laktobasiller arasındaki denge vajinal flora ile birlikte bozulmaktadır. Özellikle yaz aylarında genital hijyene dikkat edilmediği durumlarda vajen bölgede mikroplar çoğalmakta, laktobasiller azaltmakta ve Ph değerinin de değişmesi ile vajinal akıntı problemi açığa çıkmaktadır. 

Genital Hijyene Dikkat Edin!

Genital bölge özellikle yaz aylarında aşırı terlemeye maruz kalabilmektedir. Sürekli kapalı olması sebebi ile bu dönemlerde dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır; 

  • Aşırı terlememeye dikkat edilmeli
  • Pamuksuz iç çamaşırları tercih edilmeli ve iç çamaşırları sık sık değiştirilmeli
  • Günlük ped kullanılıyorsa parfüm ve alkol içermeyen ürünler kullanılmalı ve sık sık değiştirilmeli
  • Vajinal duş uygulanmamalı
  • Hijyen konusunda emin olunmayan havuzlardan uzak durulmalı
  • Genital bölgede alkol ve parfüm içeren kozmetik ürünleri kullanılmamalı

Vajinal Akıntılar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Vajinal akıntı, özellikle üreme dönemindeki kadınlarında sık görülen bir hastalıktır. Kadınlar genellikle vajinal akıntı nedeniyle doktora başvurmaktadır. Bu durum genç kızlarda ve yetişkin kadınlarda belirgindir. Vajinal akıntının belirli bir oranda gözlemlenmesi normal kabul edilmektedir. Fizyolojik vajinal akıntı olarak tanımlanan bu durumda akıntı, şeffaf ce kokusuzdur. Akıntı ile bitlikte kaşıntı ya da cinsel ilişkide ağrı gözlemlenmemektedir.

Vajinal Akıntı Çeşitleri

Her kadında vajinal akıntı farklı şekillerde görülmektedir. Bu durumda vajinal akıntı çeşitleri genellikle renkleri ile adlandırılmaktadır. 

Beyaz vajinal akıntı; genellikle adet döneminin başında ve sonunda gözlemlenmektedir. Beyaz vajinal akıntının kesik kesik bir kıvamda olması ve bu duruma kötü kokunun da eşlik etmesi ise maya enfeksiyonu belirtisi olabilmektedir. Mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. 

Şeffaf vajinal akıntı; çoğunlukla fiziksel aktiviteler sonrasında görülmekle birlikte normal karşılanmaktadır. Bu akıntı aynı zamanda esnek bir kıvamda ise yumurtlama belirtisi olarak da görülmektedir.

Sarı vajinal akıntı; çoğunlukla enfeksiyon belirtisi olarak tanımlanmaktadır. Sarı vajinal akıntıya eşlik eden kötü koku, yanma ve ağrı hissi bulunuyorsa ertelemeden bir doktora başvurulması gerekmektedir. Öyle ki bu belirtiler trikomoniyaz (cinsel yolla bulaşan bir tür hastalık) belirtisi de sayılabilmektedir.

Yeşil vajinal akıntı; çoğunlukla Trikomoniyaz adındaki hastalığın belirtisi olarak kabul edilmektedir. Bu problem yaşandığında mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. 

Kahverengi vajinal akıntı; genellikle adet döneminde ya da hemen sonrasında yaşanmaktadır. Bu akıntı türüne kaşıntı ve ağrı hissi eşlik etmediği durumlarda normal kabul edilmektedir. 

Hangi Enfeksiyonlar Vajinal Akıntıya Neden Olur? 

Vajinal akıntı problemine neden olan birtakım enfeksiyon türleri bulunmaktadır. Akıntının rengi; koyu sarı, yeşil; kıvamı kesik kesik, köpüklü ve kötü kokulu olduğu durumlarda genital enfeksiyon şüphesi göz önünde bulundurulmalıdır. 

Vajinal akıntıya neden olan enfeksiyonlar şu şekildedir;

  • Trichomonas vajiniti
  • Bakteriyel vaginosis
  • Mantar enfeksiyonları

Genital sistem sağlığı açısından bu bölgede yaşanan hiçbir sorun gözardı edilmemelidir. Vajinal akıntı problemi de genital hijyenin nitelikli bir şekilde sağlanamaması durumunda açığa çıkabilen bir problemdir. Özellikle yaz aylarında ıslak mayo ile uzun süre kalınmamalı, sentetik iç çamaşırlarından uzak durulmalı ve aşırı sıcak banyo suyu kullanılmamalıdır. 

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir