Vajina Siğili Tedavisi SSS Soruları

Dış genital bölge ve vajinada oluşan siğiller Human Papilloma Virüs veya kısaca HPV diye adlandırılan bir virüs tarafından oluşan küçük oluşumlardır. Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar grubundandır. HPV taşıyıcısı partner tarafından cinsel yolla bulaşır. Prezervatif vajinaya bulaşmayı engelleyebilir ,fakat dış genital bölgeye bulaşmasını engellemez. Dış genital bölgedeki gözle görülmeyen epitel sıyrıklarından HPV bulaşmış, kontamine olmuş malzemelerle de bulaşabilir. Genital bölge epilasyon ve ağda konusunda steriliteye dikkat edilmeli.
Vajinal siğil bulaşmasını önlemek için sağlıklı tek partnerle ilişki önemlidir. Cinsel partner hpv taşıyıcısı olmamalıdır. HPV ciltteki gözle görülmeyen mikroskopik çiziklerdende bulaşır. o nedenle jinekolojik muayenede kullanılan malzemeler steril olmalı.Ayrıca genel tuvaletler ,ağda salonları,epilasyon merkezleri ,sauna , genel kullanılan hamam gibi sıcak nemli yerlerden, havuz başlarından ciltteki sıyrıklardan bulaşabilir.Ayrıca aşırı yorgunluk, uykusuzluk ,vücut direncini düşüren durumlar ,ilaç madde kullanımları siğil oluşumuna neden olabilir.
Genital siğil tedavisinde kesin , net süre verilemez. Mevcut siğiller koter veya cryo ile yok edilir. Yakma işlemi lokal anestezi ile şayet çok sayıda değilse bir seansta tamamlanır ,aralıklarla hasta kontrole çağrılır. En az bir ay süreyle yakın gözlem yapılır. Daha sonraki süreçte belirli zaman aralıklarıyla muayene önerilir. Smear testi ihmal edilmemeli. Ayrıca yeni siğillerin çıkmasını önlemek için 2-3 ay lokal immün direnci artıran lokal krem kullanılabilir.
Vajinal siğil tedavisinde ameliyat nadiren gerekli olur. Genital bölgede erken dönemde müdahale edilmemiş siğiller zaman içinde birleşerek karnabahar dış görüntüsü gibi plaklar oluşturabilir. Bu plaklar cerrahi olarak çıkartılabilir.Cerrahiden sonra pansumanlarla doku iyileşmesi sağlanır.Ama erken dönemde yakılarak yok edilmesi daha kolay işlemdir.Bu duruma yer vermemek için hastanın siğili gördüğü zaman ihmal etmemesi gerekir.
Genital siğil elektro koter ile yakıldıktan sonra bazı vakalarda 6 ay ila 1 yıl süre içinde tekrarlayabilir. Fakat tekrarlayan vaka sayısı azdır. Tedaviden sonra hastanında dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Taşıyıcı partneri varsa prezervatif kullanılmalı.İki ay kadar genital temizliğe dikkat edilmeli.Pubik kıllar alınmamalı. Kıl kökünü açacak ağda gibi işlemler yapılmamalı. Hamam, sauna , havuz, ağda salonlarına gitmemeli.Kendi kullandığı genital malzemeleri başkaları kullanmamalı. Hasta 1 yıl gözetimde tutulmalı.