Vajina İltihabı Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde akıntı, kaşıntı ve ağrıyla kendini gösteren durumlar, vajina iltihaplanması ya da diğer deyimiyle vajinit adını almaktadır.Vajina bölgesinde yaşanan iltihaplanmaların nedeni ise genellikle, normal vajinal bakteri dengesinde veya enfeksiyon düzeyinde meydana gelen değişikliklerdir. Vajinitin etkisiyle vajina bölgesinde meydana gelen; kaşıntı, rahatsız edici koku veya meydana gelen yoğun akıntı bu bölgede oluşan enfeksiyon düzeyine işaret etmektedir.

Vajina iltihabı Nedir?

Jinekolojide en sık rastlanan hastalıklar olarak, vajina iltihaplanmalarını ya da diğer bir adıyla vajiniti görmekteyiz. Vajina bölgesinde meydana gelen bu hastalık oldukça yaygın ve ciddi bir hastalıktır. Her yıl bir milyondan fazla kadında görülen vajina enfeksiyonları hastalıkları, çoğunlukla gençlerde meydana gelmektedir.

Nedenleri Nelerdir?

Normal bir vajinal sistemde, vajina çok sayıda bakteri bulundurmaktadır. Bir kısmı iyi bir kısmı kötü olan bu bakteriler, vajinal sistemde bir denge içinde bulunurlar. Vajinadaki bu bakteri dengesinin bozulmasıyla, bir bakteri aşırı miktarda çoğalmakta ve vajina iltihaplanması durumu ortaya çıkmaktadır.

Vajinit, birçok sebepten ötürü ortaya çıkabilmektedir ancak en sık bilinen sebebi, vajinanın kendi içinde yer alan mikroplar tarafından istila edilmesidir. Bu duruma, bakteriyel vajinit adı verilmektedir. En sık rastlanılan vajina iltihaplanması durumu; bakteriyel vajinit olarak bilinmektedir. Bakteriyel vajinit, vajinada bakterilerin aşırı çoğalmasıyla birlikte; kaşıntı, akıntı, kötü koku, ağrı ve yanma hissi ile kendini göstermektedir.

Ayrıca cinsel yolla bulaşan; trichomonas, chlamidya, gonore sebebiyle de vajinit meydana gelebilmektedir.

Vajinit sadece mikrobik sebeplerle meydana gelmeyip, kimyasal vajinit ve alerjik vajinit olarak da gerçekleşebilmektedir.

Kimlerde Görülür?

Vajina iltihapları her yaştan kadında görülebilen bir hastalıktır. Ancak özellikle üreme çağındaki kadınlarda ve hamilelerde daha sık olarak görülmektedir.

Vajina iltihapları, herhangi bir sebeple de oluşabilmektedir. Cinsellikle doğrudan bir ilişkisi bulunmamaktadır.

Vajina iltihabına sebep olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Vajinal duş alınması yoluyla vajinanın içinin yıkanması
  • Vajen içine kullanılan birtakım araçlar
  • Yeni cinsel partner sebebiyle
  • Birden fazla cinsel partnerin bulunması durumunda daha sık görülmektedir.

Vajina iltihapları, tuvalet ya da yatak yoluyla bulaşmazlar. Başkasının havlusunu kullanmakla ya da kullanılan bir havuz yoluyla da meydana gelmezler.

Tanı Nasıl Konur?

Akıntı şikayetiyle başvuran hastaya en önemli müdahale aşaması, tanının doğru konulmasıdır.

Vajina iltihaplanmalarında tanı, vajen kültürü yoluyla konulmaktadır. Bu aşamada, vajina iltihaplanmasının belirtileri çok hafif seyredebileceği için, her vajinal akıntı dikkate alınmalı ve titizlikle değerlendirilmelidir. Bu nedenle her rutin jinekolojik muayene sırasında vajinal kültür alınmalıdır.

Vajinit tanısı için öncelikli olarak, jinekolojik muayene gerçekleştirilir. Bu muayeneyle birlikte, vajinadaki akıntıdan bir örnek alınacak, incelenecek ve vajen kültürüne gönderilecektir.

Vajina İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Vajina iltihabının en çok karşılaşılan belirtileri; koku ve akıntıdır. Vajina bölgesinde oluşan keskin ve kötü koku vajina iltihaplanmalarında en çok dile getirilen şikayetlerden biridir. Diğer bir şikayet ise, vajina bölgesinde meydana gelen akıntılardır. Akıntılar, bazen çok bazen ise az olabilmektedir. Vajina iltihaplanmalarında meydana gelen akıntılar, beyaz veya yeşilimsi akıntılardır. Ortaya çıkan akıntı ve kokuyla birlikte, idrar sırasında yanma meydana gelebilmektedir. Vajina etrafında kaşıntı oluşması da en çok ifade edilen şikayetler arasındadır. Ancak birçok kadında bu şikayetler çok hafif şekilde seyretmektedir.

  • Kandida Vajiniti; Kandidiyaz kendini genelde beyaz, sulu peynir görünümlü bir akıntıyla göstermektedir. Beraberinde, genital bölgede kızarma ve şişme meydana gelmektedir.
  • Atrofik Vajinit; Genelde vajina da kokuya sebep olmayan vajina iltihaplanmasıdır. Nerdeyse hiç akıntı oluşmaz, bu sebeple vajina da kuruma meydana gelir. Vajinanın kuruması cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirir. Bu iltihaplanma belirtileri genelde menopoz sırasında ya da sonrasında oluşan hormon değişikliklerinden kaynaklanır.
  • Bakteriyel Vajinit; yukarda da değindiğimiz üzere bakteriyel vajinit, en sık görülen iltihaplanmadır. Bakteriyel vajina iltihabı sonucunda ise, balık kokusuna benzeyen kokuya sahip bir akıntı meydana gelmektedir. Akıntının rengi beyaz, gri ya da sarımtırak bir görünümde olabilir. Kaşıntıya sebep olur.
  • Trikomonas Vajinit; yeşilimsi ya da sarı bir akıntının çokça meydana gelmesiyle kendini gösterir. Hastada cinsel birleşme ve idrar sırasında ağrı oluşur.
  • Herpes; bu enfeksiyon genelde kendini genital bölgede meydana gelen su kabarcıkları şeklinde göstermektedir. Hastada ağrı, bezelerin şişmesi ve ateş şikayetleri oluşur. Kabarcıklar acıya sebep olur ve ancak yaklaşık 3 hafta içinde iyileşme gösterir.

Vajina İltihabında Tedavi

Vajina iltihapları, vajina iltihabına sebep olan etkenlere göre gerçekleştirilmektedir.

Tedavi;

  • Ağız yoluyla; ağızdan alınan haplarla, yani ilaçlar yoluyla gerçekleştirilebilmektedir. İltihaplanmaya sebep olan enfeksiyonların tekrar nüks etmemesi için probiyotiklerin etkin olabileceği de öne sürülmektedir.
  • Vajina yoluyla; vajinaya uygulanan bir krem, tablet ya da jel yoluyla gerçekleştirilebilir.

Vajina İltihabından Korunabilir miyim?

  • Genital bölgenin kuru tutulması, mantarların nemli ortamlarda büyüdüğünü göz önünde bulundurursak önemli bir önlem olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Vajinal duş, yani vajinanın içinin yıkanması, vajina iltihaplanmasına sebep olmaktadır. Vajinal duş alınmamalı ve vajinanın kendini temizlemesine izin verilmelidir.
  • Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanımına dikkat edilmelidir.
  • Vajina bölgesinde meydana gelen kötü kokular, hijyenik kadın spreyleri, köpüklü banyolar ya da vajinal duşlar yoluyla ortadan kaldırmaya çalışılmamalı, bu kötü kokularla ilgili olarak doktor kontrolüne başvurulmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir