Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık kanseri; kadınlarda en sık görülen kans...
Genital siğil, genital bölgede ortaya çıkan ve HPV (Human Papilloma Virüs)’nin sebep olduğu karnabahar görünümünde siğillere verilen isimdir.
HPV, hem erkek hem de kadın genital bölgesinde ortaya çıkabilen, bu bölge mukozalarında enfeksiyon oluşturarak, kandilom adı verilen siğil kitlelerin oluşumuna sebep olan bir çeşit virüstür. HPV virüsü, vücuda girdiğinde hücreler içine yerleşmekte ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Bu enfeksiyon durumları, genital siğil olarak adlandırılmaktadır.
Genital siğil, bazen tek bir bölgede bazen birkaç bölgede ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda toplu iğne başı kadar ufak nitelikte ve 1-2 tane şeklinde gözlemlenebildiği gibi, bazı durumlarda çok sayıda ve 3-4 cm çapına erişen nitelikte kısmen sert ve ağrısız şekilde ortaya çıkabilmektedir.
Genital siğiller, yüksek riskli ve düşük riskli tipler olarak ikiye ayrılmaktadır.
Düşük riskli genital siğil tiplerinin kanser ile herhangi bir alakası bulunmamaktadır. En yaygın gözlemlenen düşük riskli genital siğiller, HPV tip 6 ve tip 11’dir.
Yüksek riskli genital siğil tiplerinin; Serviks, Vulva ve rahim kanserlerine sebep olduğu gözlemlenmektedir. Yüksek riskli genital siğil tipleri arasında en çok rastlananlar ise; HPV tip 16, 18, 31 ve 45’tir.
Enfeksiyon oluşturma riski oldukça yüksek olan genital siğiller, çoğunlukla oral, anal ve vajinal cinsel temas yoluyla bulaşmaktadır. Partnerler arası bulaşma oranı yaklaşık olarak %60 olan HPV virüsü; erken yaşta cinsel ilişki, korunmasız cinsel ilişki, bağışıklık sistemi, daha önceden cinsel yolla bulaşan enfeksiyon geçmişi gibi durumlarla risk faktörlerini oluşturmaktadır.
Genital siğil, bulaştıktan sonra 2 ay ile 6 yıllık bir kuluçka süresi gösterebilmektedir. Bazı kişilerde virüs alındıktan 2 ay sonra genital siğil ortaya çıkabildiği gibi, bazı kişilerde virüs yıllarca hiç belirti göstermeyerek 5 yıl sonra genital siğil oluşturabilmektedir. Genel olarak genital siğil belirtilerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Büyük, iri ve nodül şeklinde olan siğiller, bağışıklık sisteminin baskılanması sorunu görülen kişilerde ve şeker hastalarında daha sık olarak ortaya çıkmaktadır.
Genital siğilin erkeklerde ortaya çıktığı bölgeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Genital siğilin kadınlarda ortaya çıktığı bölgeleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
Genital siğil tedavilerinde en sık uygulanan yöntemler olarak karşımıza çıkan yöntemler; krioterapi (dondurma), lazerle siğil tedavisi, koterizasyon (yakma) tedavisi, antiviral kremler, ilaçlar ve cerrahi eksizyon (operasyon yoluyla lezyonun kesilerek çıkarılması) şeklinde sıralanabilmektedir.
Cerrahi operasyon yoluyla lezyonun kesilerek çıkarılması yöntemi, genellikle genital siğil tedavilerinde kullanılmamaktadır. Ancak dış genital organlarda çok büyük nitelikte genital siğiller gözlemlenmesi durumunda cerrahi eksizyon yöntemi ile genital siğil tedavisi yapılabilmektedir.
Cerrahi eksizyon yöntemi ile, büyük genital siğiller operasyon ile çıkarılmakta ve sonrasında medikal tedavi destrüktif yöntemlerden biri ile desteklenerek tedavi devam ettirilmektedir.
Cerrahi eksizyonlar, lokal veya genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilebilmekte, işlem sonrası bölgeye pansuman uygulanması gerekmektedir.
Lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilen genital tedavi yöntemi ile, HPV virüsü odakları yakılmaktadır.
Yakma işlemi, özellikle genital sistemin dışından görülebilen nitelikteki genital siğillerin yakılması için ideal yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle tek oturumda tüm odaklar yok edilebilmekte ve tedavi süreci kısa sürmektedir.
Kriyoterapi yöntemi, likit nitrojen kullanılarak lezyon ve lezyon çevresinin dondurulması işlemidir. Genital siğil tedavisinde dondurma işlemi olan kriyoterapi yöntemi, yakma işlemine göre daha ağrısızdır.
Kriyoterapi yöntemi genellikle anestezi uygulaması gerektirmeden gerçekleştirilen ağrısız bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Genital siğil tedavisinin, karbondioksit esaslı lazer desrüksiyonu ile gerçekleştirildiği etkili bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Karbondioksit lazer yoluyla siğillerin yakılması yöntemi, etkinliği oldukça yüksek ancak diğer yöntemlere göre daha pahalı bir yöntemdir.
Lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirilen lazerle genital siğil tedavisinde iz kalma olasılığı da oldukça düşüktür.
Genital Sistem Enfeksiyonları hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/genital-sistem-enfeksiyonlari