Gebelikte 2. Ay
Gebeliğin 5. haftasında vajina ultrasonda daha bar...
Gebeliğin 3. haftası, teknik olarak döllenmenin yani yumurtayla spermin buluştuğu, hayatın başladığı dönemdir. Takvim olarak bakıldığında bu hafta, son adet tarihinden yaklaşık 14-21 gün sonrasıdır. Yani döngünüz düzenliyse, yumurtlama ve döllenme bu hafta içinde gerçekleşir.
Gebeliğin 2. haftasının sonunda yumurtanın içinde olduğu follikül çatlamış ve döllenmeye hazır yumurta karın içine atılmıştır. Yumurta atılır atılmaz tüplerin ucundaki saçaklar (fimbria) tarafından yakalanır.
Tüp içinde ilerleyen yumurta tüp içinde ilerleyen milyonlarca spermden bir tanesi tarafından döllenir. Döllenme sırasında sperm yumurtanın dış kabuğunu delerek geçmeye çalışır. Delmek için sperm başından salınan bir sıvı yumurtanın kabuğunu eriterek içeri girer ve sperm çekirdeği ile yumurtanın çekirdeği birleşerek döllenme gerçekleşir.
Fallop tüpünde, olgunlaşmış yumurta hücresi ile sperm karşılaşır. Tek bir sperm, yumurtanın zarını delerek içeri girer ve artık bu hücreye zigot adını veririz. İşte bu, yeni bir canlının ilk hücresidir. Zigot, bölünerek çoğalmaya başlar ve fallop tüpü boyunca rahme doğru yol alır. Bu yolculuk yaklaşık 3-5 gün sürer. Bu sırada hücre sayısı 2, 4, 8, 16 diye hızla artar. Hücre topuna artık morula, daha sonra blastokist adını veririz. Hafta sonuna doğru blastokist rahim içine ulaşır. Henüz tam yerleşme başlamamıştır ama rahim iç tabakası (endometrium) bebeği kabul etmeye hazırlanır. İmplantasyon (yerleşme) genellikle 5. veya 6. günde olur; bu da haftanın sonlarına doğru demektir.
Kadın (anne): XX kromozom taşır, erkek (baba): XY kromozom taşır. Kadının yumurtasında her zaman X kromozomu vardır. Erkeğin spermlerinin ise yarısı X, yarısı Y kromozomu taşır.
İşte döllenme anında hangi sperm yumurtayı döllerse, bebeğin cinsiyeti de o anda belirlenmiş olur.
Gebeliğin 3. haftasında sex kromozomu da belirlenir ve bebeğin cinsiyeti kodlanır. Bebeğin cinsiyetini belirlemek için anne veya baba adayının yapabileceği bir şey yoktur. Tamamen erkekten gelen spermdeki X veya Y kromozomuna bağlı olarak cinsiyet belirlenir. Yumurtlama günü veya beslenmeyle ilgisi yoktur. Kız veya erkek bebek sahibi olma şansı yarı yarıyadır.
Gebeliğin 3. Haftasında annede sadece hormonal değişimler vardır. Hormonlara bağlı vücutta hassasiyet olabilir. Sanki adet öncesi gerginlik vardır. Sinirlilik, uyku hali, memelerde gerginlik, hafif kasık ağrısı hissedilebilir. Ama tüm anne adaylarının aynı gerilimi yaşaması şart değildir. Her hamilelik ve her kadın faklıdır ve hissettikleri de farklıdır.
Açıkçası çoğu kadın bu hafta gebeliğini henüz fark etmez. Ama bazı hassas anne adaylarında implantasyon (yerleşme) lekelenmesi olabilir. Yani hafif pembe-kahverengi bir akıntı görebilirsin.
Bu lekelenme kısa sürer ve genellikle zararsızdır.
3. haftanın başında henüz gebelik testleri (beta-hCG) pozitif çıkmayabilir. Ancak implantasyon gerçekleştikten birkaç gün sonra, kan testinde beta-hCG seviyesi yükselmeye başlar. Yani bu haftanın sonu veya 4. haftanın başında test yaparsan pozitif sonuç alınabilir.
Bu dönemde anne spor yapabilir. Spor gebelikte anne ve bebeğin sağlıklı gelişimine yardımcı olmaktadır. Yapılabilecek spor yürüyüş, yüzme, yoga ve pilatestir. Diğer spor çeşitleri önerilmez. Cinsel yaşam sürebilir. Kadın zaten henüz hamile olduğunu bilmiyordur.
Gebelikte 4. hafta hakkında bilgi almak için tıklayın.