Gebelik Planlaması

Gebelik Planlaması Süreci

Gebelik, heyecan verici ve bir o kadar da kaygı oranının yükseldiği bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Anne ve baba olmaya hazır hissedildiği andan itibaren, yoğun merak ve kaygı taşıyan gebelik sürecinin, en doğru ve detaylı şekilde planlanması gerekmektedir.

Gebelik planlaması, gebelikle birlikte artan sorumluluk ve kaygı durumlarının bilinçli şekilde yönetilmesi olarak adlandırılabilmektedir. Bununla beraber, gebeliğe hazır hissedilen andan itibaren ve gebe kalmadan minimum 3 ay önce, başta beslenme alışkanlıkları ve uyku düzeni olmak üzere, bütün bir yaşam tarzının yeniden planlanması, sağlıklı gebelik süreçleri ve başarılı doğumlar için oldukça önemlidir.

Gebelik Planlaması ve Doğum Kontrol Yöntemleri

Gebeliğin planlanmasıyla birlikte kullanılmaması gereken belli başlı doğum kontrol yöntemlerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

Gebeliğin planlandığı andan itibaren, yukarıda belirtilen doğum kontrol yöntemlerinin bırakılması ile, adet düzeni normale dönebilmekte ve gebe kalınması mümkün olabilmektedir.

Önceki Gebeliklerin Değerlendirilmesi

Gebelik planlamasında, önceki gebelikler önemli bir yere sahip olmaktadır. Anne adayının önceki gebeliğinin normal doğumla sonuçlanması, büyük ihtimalle yakın dönem gebeliğinin de normal doğumla sonuçlanmasını beraberinde getirecektir. Önceki gebelik hikayeleri ve planlanan gebeliğin değerlendirilmesi ile uzman doktor tarafından uygun ve gerekli yöntem belirlenmektedir.

Gebelik planlamasında, önceki süreçte kürtaj işlemi uygulanıp uygulanmadığı da oldukça önemlidir. Önceden kürtaj olmuş olan anne adaylarının, görmüş oldukları kürtaj işlemi ile ilgili olarak doktorlarına detaylı şekilde bilgi vermesi gerekmektedir. Gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde gerçekleştirilmiş kürtaj işlemleri genellikle sonraki gebelikleri etkilememektedir. Önceki gebeliklerin ikinci 3 ayında gerçekleştirilen kürtaj işlemleri, mevcut gebeliklerde erken doğum riski oluşturmaktadır.

Gebelik Planlamasında Kan Testleri

Gebelik planlamasının en önemli aşamalarından birini, kan testlerinin yapılması oluşturmaktadır. Gebe kalınmadan 3 ay önce gerçekleştirilen kan testleri doğrultusunda, öncelikle kızamıkçık hastalığına karşı bağışıklık kazanılıp kazanılmadığı değerlendirilmektedir. Anne adayının kızamıkçığa bağışıklık kazanmadığının tespit edildiği durumlarda, kesinlikle kızamıkçık aşısı olması gerekmektedir.

Kızamıkçık geçirilmediği ve aşısının yapılmadığı durumlarda, anne adayının özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde kızamıkçık hastalığını geçirmesiyle bebekte ortaya çıkabilecek durumları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

Gebeliğin özellikle ilk aylarında kızamıkçık hastalığının geçirilmesi, bebeğin iç organlarında bozukluklara sebep olabilmekte ve yukarıda belirtilen durumlara risk faktörü oluşturabilmektedir. Bu bakımdan, gebelik planlaması ile kan testlerinin yapılması ve bu doğrultuda bağışıklığı bulunmayan anne adaylarına ertelenmeden kızamıkçık aşısı yapılmalıdır.

Her yetişkin insanın 5 yılda bir tetanos aşısı olması gerekmektedir. Bu bakımdan gebelikte ya da öncesinde tetanos aşısı olunması, hamilelikte tetanos hastalığına yakalanma ya da yeni doğan tetanosu riskine karşı önlem niteliği taşımaktadır.

Gebelik Planlamasında Vitamin İhtiyacı

B grubu vitaminlerinden B9 vitamini olarak karşımıza çıkan folik asit, kadın sağlığı açısından oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Bununla beraber, gebelik planlanması yapılan ilk dönemlerden itibaren folik asit alınması, gebeliğin sağlıklı işleyişi açısından önemli bir yere sahiptir.

Gebeliğin planlandığı andan itibaren folik asit alımı, yeni hücre oluşumunu sağlayan, kan yapımı ve DNA sentezi açısından önemli görevleri bulunan etkiler oluşturmaktadır. Gebeliğin özellikle ilk 3. ve 4.haftalarında folik asit ihtiyacı artış göstermektedir. Gebeliğin ilk haftalarında oluşan folik asit ihtiyacı, bebeğin beyin ve spinal kord gelişiminin bir gerekliliği olarak ortaya çıkmaktadır.

Folik asit, bebekte meydana gelebilecek sinirsel olarak beyin ve omurilik hasarlarının önlenmesi açısından ciddi önem taşımaktadır.

Gebelik döneminde folik asit eksikliği sonucu ortaya çıkabilecek durumları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

Gebelik döneminde, annenin vücudundaki folik asit eksikliğinin giderilmiş olması bebeğin sağlıklı gelişimi açısından önemli bir role sahiptir. Bu bakımdan, gebelik planlaması ile folik asit eksikliklerinin giderilmesi ve folik asit bakımından zengin gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.

Gebelik Planlamasında Hastalıklar

Kronik Hastalıklar

Gebelik öncesi ya da gebelik boyunca, anne adayında gözlemlenen kronik hastalıklar söz konusu ise, tedavi seçenekleri yeniden düzenlenebilmektedir.

Gebelik öncesi ya da gebelik sırasında, anne adayında sara nöbetleri, şeker hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi hastalıklar gözlemlenmesi durumunda, ilaçlar değiştirilebilmekte veya dozları değiştirilebilmektedir.

Kalıtsal Hastalıklar

Anne ya da baba adayında bulunan kalıtsal hastalıkların, doğacak olan bebekte de görülme ihtimali yüksek olmaktadır. Özellikle de eşlerin aynı kalıtsal hastalığa sahip olması, bebekte ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır.

Gebelik planlaması kapsamında, kalıtsal hastalıkların gebeliğe oluşturabileceği etkilerin teşhisi amacıyla ilgili testlerin uygulanması ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Gebelik Planlaması ve İlaç Alımı

Gebelik planlamasıyla birlikte, basit ağrı kesiciler başta olmak üzere ilaç kullanımının bırakılması gerekmektedir.

Kronik hastalıklar sebebiyle kullanılan ilaçlar ile ilgili doktora danışılması ve bu ilaçların kullanım dozlarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Gebelikte Planlaması Kapsamında Beslenme ve Kilo

Gebelik sürecinde kilolu olmak, olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Bu bakımdan, gebelik planlaması kapsamında ideal kiloya sahip olunması bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gebelik planlamasıyla birlikte, beslenme düzenine dikkat edilmeli, sağlıklı besinler tüketilmeli, alkol ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.

Adet İle İlgili S.S.S'ler

Ovulasyon her ay yumurtalıktan yumurtlama olmasını anlatan tıbbi bir terimdir. Her 28 günde oluşan adetin ortalama 14. gününde yumurtalıktan olgunlaşm ...