gebeliğin son dönemi

Gebeliğin Son Dönemindeki Sorunlar

Mide Yanması

Gebelerin büyük çoğunluğunda mide yanması görülür. Nedeni mide asitinin artması ve asitin  yemek borusuna geri kaçmasıdır. Gebelikte hormonal nedenlerle yemek borusu ve mide arasında geri kaçışı önleyen sistemde gevşeme olur, ayrıca gebeliğin büyümesiyle mide yukarı itilir, mide asitinde artışla birlikte kaçışlar artar.

Mide yanmasını engellemek için aşırı kilo almaktan kaçınmalı, yağlı, baharatlı, kızartmalardan uzak durmalı, kave, çay, çikolata azaltılmalı, sık ve az az yemeli. Yemekten hemen sonra yatmamalı, Yatmadan 3-4 saat öncesi yemek yemeği sonlandırmalı. Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalı. Bu önlemlerle şikayetler geçmiyorsa doktora gitmeli.

Kaşıntı

Kaşıntı herhangi bir cilt hastalığından olabileceği gibi, gebeliğe bağlı da ortaya çıkabilir. Gebeliğe bağlı kaşıntılar gebeliğin üçüncü ayından sonra önce göbek etrafında kaşıntılarla başlar, sonra içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür ve tüm vücuda yayılabilir. Kaşıntıların bebeğe bir zararı yoktur. Şiddetli kaşınmalar da bebeğe zarar vermez.

Ayrıca diğer cilt hastalıklarında da kaşıntılar olur. Bu hastalıkların ayırıcı tanısı cildiye uzmanı tarafından yapılır. Ayrıca gebelikde vajinada mantar enfeksiyonuna sıkça rastlanır. Beyaz peynir kesiği gibi akıntı, vajina iç ve dış kısımlarında yanma olur. Kadın-doğum uzmanının uygun gördüğü ilaçlar kullanılarak bu durum tedavi edilir.

Rahimde Kasılmalar

Gebeliğin 7.ayından sonra hafif şiddette ve düzensiz olan  kısa süreli ağrılar normaldir. Yalancı doğum ağrılarıdır. Rahimin kasılarak doğuma hazırlanmasıdır. Bu ağrılar kısa süreli ve seyrek olduğu için rahim ağzını açıcı etki göstermezler. Erken doğuma neden olmazlar. Erken doğum tehlikesi sancıların, rahim ağzını yumuşatıp açmaya başladığında söz konusudur. Son aylarda günde 4-5 kez kasılma normaldir. Fakat kasılma şiddetli, kanlı mukus var ve su geliyorsa doktora haber verilmelidir.

Kanama

24. haftadan sonra görülen kanamaların nedenleri;

-Bebeğin eşinin önde gelmesi,bebeği besleyen eş rahim kanalına yakın veya rahim kanalını kapatacak şekilde yerleşmiştir.Bu durumlarda ağrısız kanama olur.Kanama açık kırmızı renklidir.Hiç ağrı olmadan ani kanama olur. Ultrasonografi ile eşin önde yerleştiği görülür. Doğuma kadar istirahat önerilir, istirahatle kanama engellenmeye çalışılır. Kanama aktifse ve önlenemiyorsa, anne ve bebeğin hayatını tehdit ediyorsa doğum sonlandırılır. Bazen ilişki sonrası hafif  lekelenme tarzı kanama olur. Eşin önde gelmesi söz konusu değilse ilişki yasağı ve istirahatle kanama önlenir, rahim ağzı yaraları ve polip kanama sebebidir. Bir diğer durum eşin erken ayrılmasıdır. Bu ciddi bir durumdur.

Rahim devamlı kasılma halindedir ve serttir. En büyük sebebi altta yatan yüksek tansiyon olmasıdır. Erken müdahale edilmezse  anne karnında bebek ölümüne neden olur. Doğum zamanı geldiğinde  gelen hafif bir lekelenme doğum nişanı olabilir.Doğumun başlıyacağının işaretidir.                                                                                                                                                        

  • İdrar yolu enfeksiyonu,taş ve kumun yarattığı kanama vajinal kanamayla karışabilir.
  • Basur kanamaları da  vajinal kanamayla karışabilir.
  • Suların  Gelmesi

Su kesesi genelde  ağrılar başladıktan sonra doğum travayı sırasında açılır. Doğum sancıları başlamadan suların gelmesine suların erken gelmesi denir.

Hamileliğin 37.haftasından itibaren su gelirse bu erken doğum sayılmayacağı için erken su gelmesi sayılmaz. Doğum büyük bir olasılıkla 24 saat içinde başlayacaktır. Ancak gebelik 37.haftadan küçükse suların erken gelmesi söz konusudur. Su kesesinin açılması enfeksiyon riskini artırır. Gebelerde artmış akıntı su gelmesi ile karıştırılabilir.

Bu ayrım doktor muayenesi ile konulabilir. Ayrıca gelen suyun ph sı ölçülerek idrar mı, su mu ayrımı yapılır. Doğumun başlamasının bebek açısından riskli olduğu haftalarda  su gelmesi mevcutsa gebe istirahate sevk edilir. Enfeksiyona karşı koruyucu antibiyotik tedavisi başlanır. Birçok vakada su kesesindeki ufak yırtılma kendi kendine tamir olur. Vücudun onaramadığı durumlarda su gelmeye devam eder. Bu tür durumlarda enfeksiyon riskine karşı doğumu biran önce başlatmak gerekir.

Erken Doğum Tehdidi (EDT)

Normal gebelik süresi 40 haftadır. Ancak 36-41 hafta arasında gerçekleşen doğumlar normal doğum süresindedir. 28-36 hafta arası ve 1000-2500gr ağırlığındaki doğumlara prematüre (erken) doğum, 20-28 hafta arası ve 500-1000gr arası doğumlara immatür(olgunlaşmamış) doğum, 500gr altı ve 20 hafta öncesi doğumlara düşük denir. Erken doğum nedenleri ikiz gebelik, rahim anomalileri, tedavi edilmemiş idrar yolu iltihapları, preeklamsi, eklampsi(gebelik zehirlenmesi), ağır kansızlık, daha önceden erken doğum yapmış olmak, eşin erken ayrılması, anne yaşının 16 dan az, 30 yaşından büyük olması, sigara kullanımı, aşırı efor ve strese neden olan iş ortamı olarak sıralanabilir.

EDT  belirtileri

  • Aşırı bel ağrısı,aşağıya doğru bası hissi duyma.
  • Düzenli gelen,ritmik rahim kasılması(karında sertleşme)
  • Muayenede rahim ağzının 2-3 en fazla açılmaya başlamış olması
  • Su veya nişan gelmesi

Bu tür durumlarda hemen doktora gitmeli. Gebelik haftasına göre  EDT tedavi edilip erken doğum engellenmeli mi, yoksa doğum başlatılmalı mı karar verilir. EDT hastanede yatarak ve uygun ilaçlar kullanılarak kontrol altına alınabilir.

Gün Geçmesi

Son adet tarihinden emin olan ve gebeliğin erken döneminde yapılan ultrasonografilerle gebelik yaşı doğru tesbit edilmiş hamilelerde, spontan doğum başlamamışsa doğumun 1 hafta -10 gün gecikmesi normal kabul edilmektedir. Bu süreçde gebe çok sıkı takip edilmeli. Bu sürecin en önemli riski bebeğin sıkıntıya girme ihtimalinin olmasıdır. Anne bebek hareketlerini takip etmeli. Bebek hareketi günde 5-6 hareketin altına düşüyorsa acil doktora gitmeli. Ultrasonda bebek hareketleri izlenir, bebeğin amnion suyu miktarı ölçülür.

NST (Non-stress test ) yapılır. Bebek kalp atışları bir cihaz ile yazdırılır. Kalp atım hızında sorun olup olmadığı ve rahim kasılma basıncı ölçülür. Bebeğin eşinin durumu incelenir. Tüm bu veriler birlikte değerlendirilir ve sonucuna göre doğum başlatılır.

Gebelikte Erken Dönem Sorunları hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: https://www.aysedarama.com/gebelikte-erken-donem-sorunlari

Sosyal Medyada Paylaş

Bunlar da İlginizi Çekebilir